Édességek, sütemények nem csak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek,aki a magas kalóriatartalmú, a szervezet számára semmilyen fontos tápanyagot nem tartalmazó répacukrot ki akarja iktatni az étrendjéből


2011. október 21., péntek

Almás süti tészta nélkül


Ez igazán light süti, és nagyon finom, lisztérzékenyeknek is melegen ajánlom.  Tulajdonképpen nincs is recept, szinte bármilyen gyümölcsből elkészíthető, és pillanatok alatt összedobható. Hamarabb meg van, mint ahogy bepötyögöm.

Hozzávalók:

2 nagy alma  (jonathan és starking)
5 tojás fehérje (itt a jó alkalom felhasználni az összegyűlt  fehérjéket)
diónyi vaj
egy nagy marék darált dió
4 csapott evőkanál nyírfacukor
vanília, fahéj

Az almákat meghámoztam, felszeleteltem,  és egy lábosban feltettem főni. Hozzáadtam a nyírfacukor felét, a vaníliát  a fahéjt, és a vajat, és pár percig főztem. Közben a tojásfehérjét kemény habbá vertem a nyírfacukor másik felével, majd óvatosan belekevertem a darált diót.
A megfőtt almát beleöntöttem egy formába, és rákanalaztam a habot, de nem simítottam el.
180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöttem.








4 megjegyzés:

Éva 2011. október 21. 17:14  

Ez valóban jó könnyü és nagyon finom lehet! A kérdésem sima cukor nem jó?

Cukroskata 2011. október 21. 18:22  

Köszi Éva, cukorral biztos finomabb, mert karamellizálódik az alma, és keményebbre sül a tojáshab.

Névtelen,  2012. január 13. 12:27  

Szia! Az almát vizben kell odatenni főni, vagy a többi hozzávalóval? :) Köszi! Kriszta

Cukroskata 2012. január 13. 12:30  

NeM kell víz hozzà, az alma sok levet ereszt

Related Posts with Thumbnails

Blogidőszámítás

FIGYELMEZTETÉS


A blogon közzétett receptek és egyéb írások a cukorbetegségemmel kapcsolatos saját tapasztalataimat tartalmazzák anélkül, hogy ezirányú képzettségem lenne. Ezek nem tekinthetők sem orvosi, sem dietetikusi tanácsnak.




Receptjeim

A Miner szakácskönyv oldalán

MIÉRT


Amikor kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Nem sokat tudtam a cukorbetegségről, de azt igen, hogy ezentúl le kell mondanom az édességekről, amiket úgy szeretek Miután az első nagy megrázkódtatás elmúlt, elővettem a sok év alatt összegyűlt, jól kipróbált receptjeimet, és elkezdtem átdolgozni őket. Kiszámoltam a kalóriákat, kipróbáltam, hogy működnek-e édesítővel. Ahol a cukor mennyisége a sütemény állagához szükséges volt, ott módosítottam a formáján, elkészítési módján. Azóta nem cukorbeteg vendégeimen is kísérletezve sok receptem gyűlt össze, amelyek alapján készített süteményeimet ők is szívesen fogyasztották. A cukorbeteg állandó lelkiismeretfurdalások között él. Ha evett, azért, ha nem evett azért. Nem könnyű áttérni a rendszeres életmódra, gyakran, keveset enni, a kalóriákat számolni, társaságban, vendégségben visszautasítani egy igazán ízletesnek látszó ételt, elviselni a sajnálkozó pillantásokat, ha elmondjuk, hogy a betegségünk miatt nem ehetünk mindent. Magyarországon az éttermek túlnyomó részében nem tartanak diabetikus édességeket, így ha mégis süteményre vágyunk, készítsük el magunknak. A sütemények, torták kellemesebbé teszik az életet. Miért mondanánk le róluk csak azért, mert az élet úgy hozta, hogy cukorbetegek vagyunk. Azoknak a családoknak, ahol cukorbeteg van, azt tanácsolom, próbálják ki ezeket a recepteket, és így egyetlen családtag sem marad ki a családi ünnepek fénypontjának tekinthető édességek fogyasztásából. Édességet enni is, készíteni is jó mulatság. Készítsünk hát szórakozva finomságokat. Ezeket az édességeket szívesen eszik és készítik nem cukorbeteg barátaim is.

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP